Miért legyen open access egy publikáció?

  • Mert az OA nagyobb nyilvánosságot biztosít
  • Mert nagyobb lehet a publikáció társadalmi és tudományos impaktja
  • Mert ez egy finanszírozói előírás

Milyen licenszt válasszak?

Az Open Access publikációkra vonatkozó szerzőségi és felhasználási jogokat a Creative Commons (CC) licenszek fejezik ki és biztosítják. Az Open Access megjelenés választásakor minden kiadó megadja, hogy mely licenszekből lehet választani. A legjobb választáshoz kérem látogassa meg a Licensz választó oldalt.

Hogyan archiválhatom az EDIT-ben a cikkemet?

A szerzők megjelent cikkeik adatait feltöltik az MTMT-be. Ezt követően az MTMT felől betölthetik a cikkeik teljes szövegét az EDIT-be. Ennek menete az alábbi segédletben található: Szerzői önarchiválás – dokumentumok feltöltése az MTMT-ből az EDIT repozitóriumba.

Igénybe vehetem-e az EISZ által kötött megállapodások kínálta ingyenes OA publikálási lehetőséget, ha nincs az ELTE-vel jogviszonyom?

Nem, a megállapodások értelmében csak az előfizető intézményhez (ELTE) affiliált levelező szerző tudja igénybe venni ezt a lehetőséget.

Első szerzője vagyok egy tudományos cikknek, van ELTE-s affiliációm, de a levelező szerző nem ELTE-s. Igénybe vehetem-e az EISZ által kötött megállapodások kínálta ingyenes OA publikálási lehetőséget?

Az EISZ-en keresztül kötött Read and Publish megállapodások által lehetővé tett ingyenes OA megjelenés igénylése csak abban az esetben lehetséges, ha a levelező szerző rendelkezik ELTE-hez köthető affiliációval.

Illusztráció szerzője, forrása: