Egyetemi életrajzi mozaikok – Élsportoló az egyetemi katedrán

Az angliai Hoylake-ben született Yolland Arthur (1874–1956) irodalomtörténész, magyar országos bajnok teniszező, labdarúgó, edző és labdarúgó-játékvezető volt. Egyetemi tanulmányait Cambridge-ben végezte, majd a Ferenc József Nevelőintézet megbízásából, 1896-ban Magyarországra költözött és az intézet tanára lett. 1898-tól a Pázmány Péter Tudományegyetemen angol nyelvi lektor volt. 1904-ben bölcsészdoktori diplomát szerzett, majd 1908-tól az egyetem angol nyelv és irodalom tanszékén oktatott. Több szótárat állított össze, és számos magyar irodalmi és tudományos munkát fordított angolra. 1925-ben a Bölcsészkar dékánjává választották.  

Tudományos oktató tevékenysége mellett a sportéletben is aktív részt vállalt. Kedvelt sporttevékenységei voltak többek között a golf, a futball, a tenisz, az atlétika, az evezés és a krikett. Sportolt és oktatott a BEAC-ban és más egyesületekben. Teniszezőként a Magyar Athlétikai Clubban (MAC) szerepelt, férfi egyesben országos bajnokságot nyert 1899-ben és 1900-ban. 

A magyar labdarúgás történelmi résztvevője, alapítója, terjesztője és játékvezetője volt. 1897-től első hazai futballbírók egyike, BEAC és MAC keretében működő labdarúgó egyesületek játékvezetője. 1902–1910 között végig követte a magyar–osztrák válogatott mérkőzéseit, amely a magyar labdarúgó válogatott első hivatalos nemzetek közti mérkőzései voltak. Emlékét őrzi a BEAC Yolland Arthur életműdíja, amit a klubért végzett sokéves kiemelkedő teljesítményért ítélnek oda.  

Illusztráció szerzője, forrása:
beac.hu