Premontrei kódexeink a Premontreiek 900 kiállításon

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből több neves premontrei kézirat is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum 2021. május 28. és 2021. szeptember 15. között látogatható Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend története Magyarországon című időszaki kiállításán.

Gyűjteményünk ritkaságai közé tartozó ún. Jászói (Cod. Lat. 36), Leleszi (Cod. Lat. 74), Csúti vagy Téti breviárium (Cod. Lat. 67) és az U.Fr.l.m. 253 jelzeten nyilvántartott 14. századi premontrei kódextöredék jelentős kulturális értékkel rendelkezik, hozzájárulva a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetének megelevenítéséhez.

A premontrei kanonokrendet 1121-ben Szent Norbert alapította, tagjai szinte az alapítás óta Magyarországon is megjelentek. A premontreiek munkássága az elmúlt évszázadokban a magyar társadalom vallási életére, művészetére és tudományára is rányomta bélyegét. Az évforduló alkalmából a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításon mutatja be a rend történetét. A tárlat áttekintést nyújt a rend alapításáról, lelkiségéről, magyarországi múltjáról és jelenéről, bemutatva a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét és a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. További részleteket itt talál.

Illusztráció szerzője, forrása:
Kiállítás fotói