Mozaikok az ELTE örökségéből – 2024. május

A hónap műtárgya – Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola emlékplakettje

Radnóti Miklós 115 éve, 1909. május 5-én született Budapesten, asszimilált zsidó családban. 1930-tól járt a Szegedi Tudományegyetemre, magyar–francia szakos középiskolai tanári képesítést szerzett 1936-ban, azonban állást nem kapott.

Nevét 1959-ben vette fel az iskola, a május 9-i névadó ünnepségen Tolnai Gábor (1910–1990) irodalomtörténész, Radnóti egykori egyetemi hallgatótársa tartott beszédet:

„Tanár akart lenni. A nevelést, a tanítást tartotta az ember legszebb feladatának. Az igazságra nevelést. Nevelő volt már egyetemi hallgató korában. Nevelt bennünket is, a barátait, elsősorban emberi magatartásával, becsületességével, igazságszeretetével. Radnóti Miklós halála pillanatáig az igazságot vallotta.[…] Kedves lányok és fiúk, legyetek büszkék arra, hogy az ő nevéről nevezik iskolátokat, s igyekezzetek méltóak lenni a költőhöz és a nem mindennapi módon tiszta, tántoríthatatlan emberhez, Radnóti Miklóshoz.”

Az emlékplakett Radnóti Miklós (1909–1944) magyar költő szembenéző portréját ábrázolja, felirata: RADNÓTI. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskola emlékplakettjének jelenlegi változata, az iskola belső használatú díja. A díjat 1983-ban alapította az iskola. Az arra legméltóbb 12. évfolyamos tanulónak ítélik oda az iskolaközösségért végzett, illetve kiváló tanulmányi munkáért.

Írta: Kocsis Hedvig, Schlay Georgina

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola / ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár