Közérdekű muzeális intézmény az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/kozerdeku-muzealis-intezmeny-az-elte-egyetemi-konyvtar-es-leveltar.t.27954
Szövegrész

"Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár – Egyetemtörténeti Gyűjtemény a kultúráért és innovációért felelős miniszter működési engedély kiadásáról szóló határozata alapján közérdekű muzeális gyűjteménnyé vált.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az 1985 óta rendszeresen gyűjtött és egyben tartott, ún. Egyetemtörténeti Gyűjteményben őrzi Magyarország legnagyobb és legrégebbi egyeteme történetének értékes tárgyait és emlékeit, melyek egyben a nemzeti kulturális örökségünk részét is képezik. Megőrzésük és hozzáférhetővé válásuk lehetőséget nyújt az egyetemi örökség társadalmi hasznosításának elősegítésére, az egyetemi emlékezet képzésbe történő beépítésére, az egyetemi örökség tudásközvetítő, tudományos és ismeretterjesztő alkalmakon történő felhasználására.

Az 1635-ben Pázmány Péter által alapított Eötvös Loránd Tudományegyetemen már több mint egy évszázada felvetődött egy egyetemtörténeti múzeum létrehozásának gondolata. Céljai megvalósításához az intézmény 2022-ben Könyv, talár, tudomány címmel az Egyetem történetét bemutató, állandó kiállítást hozott létre. Muzeális tevékenysége törvényi keretek között folytatott megerősítése pedig jelentősen hozzájárul az egyetemtörténeti örökség hozzáférhetőségének növeléséhez.

A könyvtár a kiállítás mellett egyéb programokkal is várja a látogatókat. A jelentősebb nyílt napokon, de előzetes bejelentkezés alapján is szervez magyar és idegen nyelvű vezetett épülettúrákat, amelyek keretében a Műemlékraktár és a Perczel László-féle glóbusz rekonstrukciója is megtekinthető. A muzeális könyvgyűjtemény darabjait könyvbemutatókon teszi láthatóvá az érdeklődőknek, akik bepillanthatnak a kötészeti és könyvrestaurátor-műhely munkájába is. Hónapról hónapra örökbefogadásra is ajánlanak egy könyvet, 2023 áprilisában ez egy 1704-ben Nagyszombatban nyomtatott misekönyv, amely a halottakért mondandó mise szövegét tartalmazza.

Az ismeretterjesztő programokról a honlapon találhatók további információk, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár értékmentő és -megőrző munkája az Egyetemi Könyvtárért Alapítványon keresztül támogatható."