DOI azonosító igénylése

A DOI (Digital Object Identifier) az online dokumentumok azonosítására szolgáló egyedi azonosító, a Nemzetközi DOI Alapítvány bejegyzett védjegye. Nemzetközileg elterjedt a használata és itthon is egyre több kiadó látja el DOI azonosítóval a dokumentumokat.  

A DOI azonosító igénylése, központi adatbázisban való rögzítése ügynökségeken keresztül zajlik, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár a CrossRef ügynökséggel áll kapcsolatban. A CrossRef-nél regisztrálható DOI az azonosításon túl növelheti a kiadvány weboldalának látogatottságát, ezáltal a hivatkozások száma is emelkedhet, valamint megnő a tudományos bibliográfiai, tudománymetriai adatbázisokba való bekerülés esélye is. 

A DOI azonosító egy prefixből és az ezt követő suffixből áll. Az Egyetemi Könyvtár és Levéltártól kapott prefix birtokában a szerkesztőségek maguk képzik a DOI-azonosítókat, amelyhez ajánlást, segítséget tudunk biztosítani. Az OJS-t (Open Journal System) használó folyóiratok esetében a DOI-azonosító generálása és elhelyezése automatizálva is megoldható. 

A DOI azonosító regisztrálásának feltételei: 

  • cross-linking kötelezettség, amely a kiadvány irodalomjegyzékében található dokumentumok DOI azonosítójának feltüntetését jelenti. 

  • hosszú távú elérhetőség biztosítása, amelynek értelmében a dokumentumot megfelelő minőségben archiválni kell az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban (EDIT).  

  • A DOI azonosító igényléséhez a dokumentumra mutató egyedi URL is szükséges. Honlap hiányában megfelelő alternatíva lehet a cikkenkénti repozitóriumi tárolás. 

  • A DOI-t a dokumentumok összes verziójában (tehát az elektronikus és a nyomtatott példányban is) fel kell tüntetni.  

  

További információ: Szabó Dóra (doi@lib.elte.hu).