Sikeresen zárultak a Kulturális Örökség Napjai az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban

Kulturális értékeink védelmére és épített örökségünk megőrzésére kívántuk felhívni a figyelmet az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban szervezett rendezvényünkkel az idei Kulturális Örökség Napjai keretében.

Janus Pannonius halálának 550. évfordulója alkalmából bemutatásra került a költő és püspök evangéliumos könyve. A könyvtárunk különleges kincsei közé tartozó, 11. századi, feltehetőleg Konstantinápolyban másolt pergamenkódexet (Cod. Graec. 1) egész oldalas, az alkotás különböző fázisait bemutató evangélistaábrázolások díszítik, melyek közül a Jánost ábrázoló valószínűleg még a 16. század során elveszett.  Janus Pannonius a humanizmustól a barokkig – Válogatás az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gyűjteményéből címmel nyílt, kapcsolódó kamarakiállításunk 2022. november 11-éig hétköznapokon 10.00 és 15.00 óra között megtekinthető. Jelentkezni a titkarsag@lib.elte.hu e-mail címen lehet.

Programsorozatunk nyitányaként Borsos Kata hegedűkoncertje csendült fel az Aulában. A könyvek, tudományok és művészetek kedvelői épülettúráinkon keresztül betekintést nyerhettek a könyvtár történetébe és műemléképületének termeibe, megismerkedhettek a restaurálás folyamatával, muzeális gyűjteményünkkel, Eötvös Loránd életével és munkásságával, csatlakozhattak Petőfi-kvízünkhöz, valamint egyedi, keményfedeles kézműves könyvecskéket készíthettek. Rendezvényeink alatt az aulában Buzogány Dezső kalligráfus tartott bemutatót, beavatva vendégeinket a szépírás művészetébe.

A rendezvény keretében megnyitottuk Könyv, talár, tudomány – Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából című egyetemtörténeti kiállításunkat.

Programsorozatunkat a Coquette duó koncertjével zártuk. Gál Hedda (ének) és Horváth Zsolt (gitár) a jazzdívák dalaiból adtak elő válogatást.

A rendezvény Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzata és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósult meg.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2022. október 3. és 2022. november 11. között szintén változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. Minden kedves vendéget szeretettel látunk!

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL; Készítette: Dénes Milán