Fogadja örökbe áprilisban!

1704-ben Nagyszombatban nyomtatták ki ezt a misekönyvet, mely a halottakért mondandó mise szövegét tartalmazza, a cím alapján a Missale Romanumból, minden egyház használatára (értsd: minden területen használható a halotti miséhez).

A teljes miseordó szövegét hozza a kánonnal együtt, mindegyik részt kották egészítik ki, megadva az énekelt részek dallamát. A négyvonalas kották nem metszetek, azokat kisebb darabok segítségével, kirakósszerűen alakították ki, ez az egyes darabok közötti kis szünetekből az egyszerű olvasó számára is jól látható. A kották mellett kétszínnyomás (fekete és vörös), valamint a misekánon előtti rézmetszet (Krisztus a kereszten, Szűz Mária, Szent János) díszíti a kötetet. A kettedrét nyomtatvány betűinek nagy mérete azt a célt szolgálja, hogy a misekönyvet messzebbről is jól lehessen olvasni. Szintén praktikus szempontból kerültek a kötetbe a levelek szélére a bőrjelölők: ezekkel könnyedén lehetett lapozni, a papnak nem kellett megfognia a könyv lapjait, így nem koszolta be a kezét. A címlapon olvasható bejegyzés alapján a missalét a 18. században (1722) a lőcsei minoriták használták, akik az utolsó levél versójára november 3-ai dátummal a rend férfi és női tagjainak, valamint jótevőiknek halálakor mondandó rövid szövegeket jegyeztek be.

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

Több információért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program  

 

RMK II 534a

Missae in agenda defunctorum tantum deservientes : ex missali Romano recognito desumptae, cum ordinario, et canone, ut in ipsis servatur, ad usum, et

commoditatem omnium ecclesiarum

Tyrnaviae [Nagyszombat] : ex typographia Academica Soc. Jesu, anno M.D.CC.IV.

[1704]

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár