Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Tanulmányút a berlini Humboldt Egyetemen

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár három munkatársa 2023. július 17. és 20. között az Erasmus+ ösztöndíj program keretében tanulmányúton vett részt a berlini Humboldt Egyetemen működő, a németországi tudományos egyetemi gyűjteményeket koordináló szervezet meghívására.

A látogatás során munkatársainknak lehetősége nyílt mind az országos szintű, mind az egyetemi szintű gyűjteményi koordinációs tevékenység részleteinek megismerésére. Az egymás eredményeit és problémáit tárgyaló workshopok mellett a berlini kollégák bemutatták az egyetem különböző karain elhelyezett, ezáltal korlátozottan látogatható gyűjteményeiket, azaz a Régészeti Intézet szobormásolatait és az ásatások során előkerült tárgyait; a Természettudományi Kar zoológiai és emberanatómiai tanszékeinek tanulószobáiban és folyosóin elhelyezett kiállításokat, valamint a csak munkatársak részére elérhető, zárt alagsori raktárban lévő művészeti gyűjteményt.

Az egyetem több természettudományos kiállítóhellyel rendelkezik, melyeket szakvezetés keretében látogathattak meg munkatársaink. A Nord Campus területén található TAT – Állatanatómiai Színház épülete az állandó kiállítás mellett számos időszaki kiállításnak is helyet ad, a látogatás során a kínai lábelkötés hagyományáról és a feminizmus kérdéséről szóló tárlatuk volt megtekinthető. A 2021-ben átadott Humboldt Forum épületében az egyetem is kapott egy kisebb kiállítóteret, itt a kortárs szociális, etikai, illetve tudományos kérdéseket feszegető Humboldt Labor látogatható. Ezen kívül még érdemes megemlíteni a Természetrajzi Múzeumot, mely ugyan 2009 óta már nem az egyetem fenntartásában áll, de az ezt megelőző gyűjtőtevékenysége és eredményei még az intézményhez köthetőek.

A tanulmányút rendkívül sok hasznos tapasztalat megszerzésére és értékes szakmai kapcsolatok kiépítésére adott lehetőséget, melyeket a jövőben az egyetemi örökségkoordinációnk munkájában is kamatoztathatunk.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár