Szándéknyilatkozat aláírásával újraindultak a tárgyalások az MTA EISZ és az Elsevier között

2019. 07.04-től 2019.07.12-ig ideiglenesen ismét elérhetőek a ScienceDirect és a Scopus adatbázisok az ELTE hallgatói és oktatói számára.

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier vállalat közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg, hogy készek tető alá hozni egy új, innovatív pilotmegállapodást, amely egyszerre biztosítaná a kutatási eredményekhez való hozzáférést és az open access publikálás lehetőségét. A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők, azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier adatbázisaihoz. A magyar kutatók több, mint 2500 szakfolyóirat közel 16 millió, az Elsevier és a partnerei által megjelentetett tudományos cikkhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon, valamint minden további költség nélkül tehetnek közzé nyílt hozzáférésű közleményeket a kiadó 1750 folyóiratában.

ELTE polgárok jelenleg az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez és a Scopus adatbázishoz férhetnek hozzá az Egyetem IP területeiről, valamint VPN/Stunnel használatával akár otthonról is