Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Oktatótermet alakított ki a Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma számára az ELTE Egyetemi Könyvtár

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma számára oktatóhelyszínt alakított ki az ELTE Egyetemi Könyvtár. 

Az oktatóterem számítógépekkel való felszerelését a Soá Alapítvány biztosította. Az ünnepélyes teremátadásra 2016. június 23-án 10 órakor kerül sor. Az átadás alkalmából köszöntőt mond Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, valamint előadást tart Stephen D. Smith, az alapítvány igazgatója, és Dr. Kovács Mónika a Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi docense.

 

A Soá Alapítványt Steven Spielberg 1994-ben, a Schindler listája című film készítését követően alapította azzal a céllal, hogy holokauszt-túlélők, szemtanúk és embermentők tanúvallomásait örökítse meg videointerjúk formájában. 2006-ban az alapítvány a Dél-kaliforniai Egyetem Bölcsészettudományi Karának részévé vált USC Soá Alapítvány – Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet (USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education) néven. A névváltoztatás az intézet kibővült célkitűzéseire is utal, melynek értelmében a szervezet az interjúkból készült oktatási anyagok használatával veszi fel a küzdelmet az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus ellen.

A Soá Alapítvány gyűjteményében – melynek második hazai hozzáférési pontja 2013-ban nyílt meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – jelenleg közel 53 ezer videó látható, melyek a holokauszt és más genocídiumok, például a ruandai és az örmény népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik. Teljes hozzáféréssel 1600 vallomás érhető el világszerte. Az Archívum az összesen 1 300 000 névvel, 800 000 képanyaggal, 70 000 kulcsszóval és 112 000 órányi rögzített vallomással egyike a világ legnagyobb digitális videoarchívumainak.

 

Az újonnan kialakított terem elsősorban az ismeretterjesztés, oktatás és tudományos kutatás számára biztosít platformot a Soá Alapítvány által adományozott számítógépek segítségével, esetenként tudományos konferenciák és megemlékezések helyszínéül is szolgál a jövőben.