MEGNYÍLT A NAGYOLVASÓ: régi-új funkcióban az Egyetemi Könyvtár Díszterme

Régi tervét váltotta valóra az Egyetemi Könyvtár azzal, hogy a 2004 szeptembere óta kizárólag Díszteremként funkcionáló korábbi Olvasótermét január 9-től ismét olvasói rendelkezésére bocsátja, rendszeres használatra.


A többfunkciós Nagyolvasó új közösségi térként egyrészt a könyvtárhasználók igényeit kívánja kielégíteni azzal, hogy saját számítógépeiket használva itt kisebb-nagyobb csoportokban közösen, elképzeléseiket megbeszélve is dolgozhatnak a részben szabadon elrendezhető asztaloknál. Másrészt az intézmény szolgáltatásainak organikus részeként az itt időről időre megrendezett, komoly közművelődési célokat megvalósító kiállítások a könyvtár beiratkozott olvasói számára eztán díjtalanul tekinthetők meg, így azokat jóval szélesebb közönség ismerheti meg. A terem természetesen időről időre továbbra is helyt ad rendezvényeknek, konferenciáknak, hangversenyeknek, előadásoknak. A kulturális rendezvények többségére a tervek szerint péntek délutánonként vagy hétvégén kerül majd sor.

A Nagyolvasó szolgáltatásai az első lépésben:
- ELTE wifi használata saját eszközön (ELTE-polgárok, EDUROAM-tagok),
- egyéni és csoportos tanulási lehetőség (20 asztallal 40 fő számára),
- olvasótermi állomány használata,
- raktári dokumentumok használata (1800-tól),
- tájékoztatási szolgáltatás,
- katalógus-használat,
- kiállítás (Pázmány-relikviák az Egyetemi Könyvtárban) – 2013. március 29-ig.

Az intézmény módszeresen készült erre a lépésre: az elmúlt 5 évben az ehhez elengedhetetlenül szükséges infrastrukturális beruházásokat hajtotta végre (mosdók felújítása, üvegtető és világítás felújítása, elektromos elosztószekrények és hálózat cseréje, ill. felújítása, parketta cseréje, ELTE wifi-hálózat elérhetővé tétele).
A Nagyolvasó a tervek szerint - a szükséges további beruházások megvalósítását követően - további szolgáltatási funkciókat is ellát majd.