Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 16-án (kedden) 15.00 órától technikai okok miatt zárva tart.

Fogadja örökbe júniusban!

Az oklevél szövege megerősíti Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1627-ben a gyulafehérvári országgyűlésen az iparosok, mesterek és kereskedők áruinak árszabásának tárgyában kelt törvénycikkeit. Többek között ötvösök, szabók, vargák, rézművesek, gombkötők, kádárok, fazekasok portékáinak ára kerül felsorolásra, de találhatunk árszabást a téglavetők, asztalosok, ácsok és szappanfőzők áruira vonatkozóan is.

A törvénycikkek második része az „újkeresztény” árusok és mesterek termékeinek áraira vonatkozik. A nyomtatvány nem rendelkezik külön címlappal, hanem I. Rákóczi György fejedelem oklevelével kezdődik – ez az az oldal, amely sajnos hiányzik a jelen példányból.

A példány használatra utaló nyomait már az előzéklapon láthatjuk: latin nyelvű bejegyzések mellett Hugo Grotius (1583–1645) németalföldi humanista egy gondolatát láthatjuk magyarra fordítva. A címlapon Dobolyi István 1758-ból származó possessorbejegyzése látható, az utolsó oldalak egyikén Tarackövi Ferenc és Enyedi Márton nagybányai szenátor nevét tartalmazó sorok, a hátsó szennylapon pedig magyar és latin nyelvű bejegyzések olvashatók.

A kötet ebben az évben az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány könyv-örökbefogadási programjának egyik kiemelt darabja. Mentsen meg egy könyvet, fogadja örökbe!

További információkért látogasson el honlapunkra: https://konyvtar.elte.hu/hu/tamogatas/egyetemi-konyvtarert-alapitvany/konyv-orokbefogadasi-program.

 

RMK I 97/a:2

Az áros emberek, kalmárok és posztómetőknek limitatiojok

[Gyulafehérvár : typ. principis, 1645].

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár