Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2024. április 27. és 30. között technikai okok miatt zárva tart.

Konferencia az egyetemi gyűjteményekért

2022. október 6. és 8. között tartotta meg Bécsben éves konferenciáját a németországi Gesellschaft für Universitätssammlungen. A „Fókuszpontban a gyűjtemény. Az egyetemi gyűjtemények, mint a kritikai vita helyszínei” című konferenciát a Bécsi Egyetemen található gyűjteményi koordináció munkatársai szervezték az egyetem főépületében.

A Gesellschaft für Universitätssammlungen szervezetét azzal a céllal hozták létre, hogy támogassa a németországi egyetemeken működő oktató- és kutatógyűjtemények széles körű megismertetését, valamint megőrzését. Az idei évben a konferencia előadásaiban az „érzékeny tárgyak” kerültek előtérbe. Az érzékenység többféle aspektusban is megjelenhet, az érintett állományok közös jellemzője, hogy kezelésük és őrzésük során jelentős problémák merülhetnek fel. A rendezvényen olyan problémás gyűjtemények kerültek fókuszba, melyek között szerepelnek emberi maradványok (melyekhez néhány esetben a koloniális örökség kezelése is hozzátartozik), az állományvédelem és a hosszú távú megőrzés szempontjából veszélyeztetett tárgyak (például üvegdiák, üvegnegatívok), illetve néhány gyűjtemény esetében a digitális hozzáférés (akadálymentesítés) megoldása is nehézségekbe ütközik.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár vezetésével működő Egyetemi Kulturális Örökségkoordináció a megalakulása óta szoros kapcsolatot ápol a Bécsi Egyetem egyetemi könyvtárának keretében működő gyűjteményi koordinációval. Az ELTE gyűjteményi szervezettsége nagyon hasonlít a társaság németországi, illetve bécsi tagintézményeihez, így lehetőséget biztosítottak egyetemünk bemutatkozására is. A koordináció képviseletében Dr. Tóth Krisztina levéltárvezető és Schlay Georgina muzeológus vettek részt a konferencián, 2022. október 7-én délután az ún. poszter szekció keretében foglalták össze az Egyetemi Örökségkoordináció hátterét és tevékenységét.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár