Előadás-sorozat bölcsészeknek

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Kari Könyvtára idén tavasszal is előadás-sorozatot szervez.

Célunk, hogy oktatóink, kutatóink, hallgatóink számára a három témában átfogó képet nyújtsunk, és reményeink szerint ezzel is segítsük kutatásaikat, publikációs és tudománymetriai teljesítményük növelését, és mutatóik tudatos építését.

Az előadásokat elsősorban oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak ajánljuk, de természetesen valamennyi programunk nyitott minden érdeklődő számára.

A prezentációkat Faragó-Szilvási Tibor, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkatársa és Markó-Markechné Zelei Edit, az ELTE BTK kari koordinátora tartja online formában, a Microsoft Teams felületén keresztül.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, az egyes alkalmakra külön-külön regisztráljanak, hogy az esetleges változásokról értesíteni tudjuk Önöket.

A csatlakozási linkeket az előadás előtt két órával küldjük ki, így a regisztráció határideje minden bemutató napján 15:00. A regisztrációs linkek a prezentációk címei alatt érhetők el.

 

1. Open Access publikálás
Előadó: Faragó-Szilvási Tibor (ELTE EKL)
Dátum: 2022. április 6. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams


Az előadás az Open Access-publikálás minden aspektusára kitér: tisztázza az OA fogalmát, típusait; hogyan érdemes folyóiratot választani a publikáláshoz; miként lehet ellenőrizni, mely folyóirat predátor. Bemutatásra kerülnek az ELTE Open Access megállapodásai és az ügyintézés pontos menete is az ELTE-n.
Regisztráció

 

2. Hogyan tegyem magam láthatóvá?
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2022. április 13. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadáson szó esik arról, hogyan tehetik magukat a szerzők jobban láthatóvá nemzetközi szinten, mely kutatói azonosítókat szükséges használni az ELTE-n, ezeket hogyan kell feltölteni, melyiknek milyen előnyei vannak (ORCID, Scholar, Publons, Scopus). A szerzők láthatósága mellett az előadás kitér a publikációk láthatóságának növelésére is, például a szerzői archiválásra az intézményi repozitóriumban. A szerzői archiválás módjai, lehetőségei és előnyei is szerepelnek a témák között.
Regisztráció

 

3. Idézőkeresés bölcsészeknek
Előadó: Markó-Markechné Zelei Edit (ELTE BTK)
Dátum: 2022. április 20. (szerda) 17:00
Helyszín: Microsoft Teams

Az előadás során tisztázásra kerül, mi számít idézésnek, az MTA osztályainak milyen speciális követelményei vannak (pl. többesidézés használata); továbbá bemutatásra kerülnek gyakorlati tippek, hol és milyen módokon lehet idézőket keresni.
Regisztráció

 

Bővebb információ: konyvtar@btk.elte.hu

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE Bölcsészettudományi Kar Kari Könyvtár