Távoli elérés

Az ELTE adatbázisainak, e-könyveinek otthonról történő elérése

Amennyiben Ön ELTE-polgár (hallgató, oktató vagy kutató, egyéb dolgozó), az előfizetett adatbázisokat és a könyvtári katalógusban található e-könyveket egyetemi azonosítás után érheti el. Otthonról is használhatja a tartalmakat:

 • Shibboleth-/eduID-azonosítással,
 • Stunnel segítségével,
 • VPN-azonosítással.

Mindhárom lehetőség használatához Caesar-azonosító szükséges.

Shibboleth-/eduID-azonosítás

 1. Az adatbázis nyitóoldalán kattintson a Login vagy Sign In menüpontra.
 2. Válassza a Find my institution vagy Institutional Login vagy az eduID belépési lehetőséget.
 3. Az intézményt egy vagy két lépcsőben lehet kiválasztani. Az egylépcsős kiválasztásnál azonnal az egyetemet válassza ki a listából. A kétlépcsősnél először a régiót válassza ki (Hungarian EduID Federation vagy Hungarian Research & Education Federation néven szerepel), majd ezután az ELTE-t.
 4. Az intézmény kiválasztása után az ELTE Central login jelenik meg, ahol az IIG-azonosító és jelszó megadása után használhatja az adatbázist.

Ha az adatbázishoz nincs Shibboleth-/eduID-azonosítás, akkor a tartalmakat VPN- vagy Stunnel-szolgáltatáson keresztül lehet elérni.

Stunnel használata

 1. Amennyiben még nem rendelkezik Caesar-azonosítóval, először igényelje (Caesar-azonosító igénylése), mert a Stunnel-szolgáltatás ezzel vehető igénybe.
 2. Ezután a le kell töltenie, majd telepítenie a Stunnel kliensszoftvert (letöltés és telepítés, illetve videós segítség a linkeken).
 3. Ezután indítsa el a Stunnelt, majd azt a böngészőt, amelyben beállította. Az IIG-azonosítója és jelszava megadása után hozzáférhetővé válnak az ELTE-n előfizetett tartalmak. A böngésző bezárása után csatlakozzon le a Stunnelről.

VPN -azonosítás (Virtual Private Network)

 1. Amennyiben még nem rendelkezik IIG-azonosítóval, először igényelje (IIG-azonosító igénylése), mert ezzel vehető igénybe a VPN-szolgáltatás.
 2. Ezt követően töltse le és telepítse a kliensszoftvert. Segítséget itt talál.
 3. Ezután indítsa el a VPN-klienst, majd ezt követően a böngészőt.
Illusztráció szerzője, forrása:
LEEROY Agency képe a Pixabay-en. https://pixabay.com/hu/photos/otthoni-iroda-jegyzetf%C3%BCzet-otthon-569153/