Kulturális Örökség Napjai – Lapokba zárt kincsek. Újra várjuk a könyvek és a művészetek kedvelőit!

A Kulturális Örökség Napjai keretében 2021. szeptember 18-án, szombaton ismét megnyitjuk könyvtárunk kapuit az érdeklődők előtt.

Könyvtártörténeti vezetésekkel, kalligráfiai és könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátor-műhely és régi könyvek bemutatásával, interaktív Eötvös-kiállításunkkal, valamint a Fesztivál Akadémia Budapest növendékeinek Korossy-kvartettjével és a Duo-Perpetual koncertjével szeretnénk kulturális örökségünk védelmére felhívni a figyelmet.

Az idei programsorozat részeként Pascale Andréani francia nagykövet asszony támogatása alkalmából ünnepélyes könyv-örökbefogadásra is sor kerül. A Dante-évfordulóról pedig a Dante-kódex exkluzív bemutatásával emlékezünk meg, mely a nagyközönség számára utoljára 2007-ben vált megtekinthetővé. Az ELTE Egyetemi Könyvtár állományába tartozó, 94 színes miniatúrával, iniciáléval és rajzokkal díszített, befejezetlen kódex valószínűleg I. (Nagy) Lajos uralkodása idején került Magyarországra. A 16. században, Buda elfoglalása után a törökök hadizsákmányként elszállították, a 19. század második felében számos corvinával és kézirattal együtt ajándékként került vissza, őrzőhelyévé a budapesti egyetem könyvtára vált. A világhírű kódex az Isteni Színjáték (La Divina Commedia) egyik első fennmaradt leírása.

Részletes programot itt és a Kulturális Örökség Napjai hivatalos honlapján talál.

A rendezvény Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzata és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány támogatásával valósul meg.

Az érvényes egyetemi járványügyi szabályzat értelmében a rendezvény programjai orrot és szájat elfedő maszkban, védettségi igazolás mellett látogathatóak.

Illusztráció szerzője, forrása:
ELTE EKL