Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár a pünkösdi hétvégén zárva tart (április 27-29).

Digitalizálás és fotójegy

Önkiszolgáló szkennelés

Speciális könyvszkennerek segítségével önkiszolgáló módon lehetséges a dokumentumok digitalizálása, használatukkal percenként 30 oldal is szkennelhető a könyvek gerincének kímélése mellett, mivel azokat nem kell üveglapra feszíteni. Az oldalak ívét lézeres bemérést követően a szoftver automatikusan kiegyenesíti. Az eszköz akár A3-as méretű dokumentum digitalizálását is lehetővé teszi, valamint rendelkezik karakterfelismerő funkcióval, így a szkennelt tartalmak nemcsak képként, hanem szerkeszthető szövegként is elmenthetők.

Jelenleg két szkenner áll látogatóink rendelkezésére, melyeket időalapú díjfizetés mellett vehetnek igénybe az Egyetemi Könyvtár Nagyolvasójában:

  • egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók: 200 Ft / 30 perc
  • egyéb látogatók: 300 Ft / 30 perc
     

Digitálismásolat-rendelés

Digitális másolatot csak a könyvtár állományából rendelhet, a szolgáltatás díjfizetéshez kötött, és csak érvényes olvasójeggyel veheti igénybe.

Digitális másolat a szerzői jogi törvény betartásával készülhet.

Digitálismásolat-rendelést kezdeményezhet:

  • személyesen a közönségszolgálati pultoknál;
  • e-mailen az info@lib.elte.hu címen.

A digitalizálás megrendeléséhez, kérjük, töltse ki az alábbi formanyomtatványt: 
Digitálismásolat-megrendelő

A különgyűjtemények anyagaiból kizárólag digitális másolatot rendelhet.

A kép a digitalizálás díjait ábrázolja táblázatos formában. Törzsgyűjteményi dokumentum esetében a 150 dpi felbontású másolat készítése 100 forint/kép, a 300 dpi 200 forint/kép, a 600 dpi 300 forint/kép.  Különgyűjteményi dokumentum esetében a 150 dpi felbontású másolat 200 forint/kép, a 300 dpi 300 forint/kép, a 600 dpi 400 forint/kép.

 

Fotójegy

A különgyűjteményi állomány kivételével a dokumentumok fotózására, azaz saját eszközzel való digitalizálásra is lehetősége van fotójegy váltásával.

A fotójegy díja 700 Ft egy napra.